lørdag 29. august 2009

Er du stor?


Det er menneskelig å beundre storhet. Vi beundrer storhet i arkitektur, musikk, kunst og sport. Vi beundrer store personligheter, store ledere, store skuespillere og mennesker med et stort utseende. Vi strekker oss etter storhet. Vi vil være store. Vi vil være sammen med de store. Vi vil være del av noe stort.

Hva betyr det å være stor?
Mange tenker på oppsiktsvekkende bragder, en over gjennomsnittet personlighet eller et snu deg etter meg på gata utseende. Er de beundrende blikkene dette mefører storhet?

Hvem er størst, giveren eller den som tar imot?
Det er nærliggende å tenke at storhet vil gi meg mye. Er det sånn?
Jeg påstår at giveren er større enn den som tar imot. Storhet er å gi av sin velstand, sin tid, sine talenter og sine ferdigheter. Det er stort å gi bort det man har. Virkelig storhet er å øke kapasiteten til å gi.

Hvem er størst tjeneren eller den som blir tjent?
Det er lett å tenke at storhet får folk til å jobbe for meg. Storhet forventer den beste servicen. Storhet setter omgivelsene på pinne. Storhet tar opp mye plass. Storhet blir ganske enkelt tjent. Jesus sa det helt motsatte til sine venner og etterfølgere :Den største blant dere skal være deres tjener.

Storhet demonstrert

Jesus sin storhet var tydelig fra fødselen. Konger bøyde seg for spedbarnet Jesus. Skirftlærde beundret visdommen til barnet Jesus. Folketaleren Johannes kunngjorde at Jesus var så stor at han selv ikke var verdig å løsne hans skoremmer.
Jesus selv demonstrerte sin storhet ved å gi.Det største han ga var sitt liv. Han sa klart i fra hvorfor. Menneskesønnen har ikke kommet for å la seg tjene men for selv å tjene og gi sitt liv som løsepenge for mange. Det virker enda. Tilgivelse, fred med Gud og evig liv venter den som tror på Ham. Fordi Jesus tjente og gav.

Vil du være stor?
Gi av det du har og øk din kapasitet til å gi.

Vil du være stor?
Sett deg selv ut av fokus og tjen mennesker rundt deg med det du har.
Store mennesker ser alltid etter mulighet til å gi eller tjene. De gjør det ikke en gang for å være store. Likevel er det slike mennesker de fleste av oss beundrer aller mest.

søndag 23. august 2009

chazown

Den vise kong Salomo skrev hundrevis av ordspråk. Fantastisk lesning! Et av dem sier : Uten chazown går folket vill. Livet leder oss ofte vill. Småbarnsforeldre går seg vill i: Stress, travelhet, krav, fulle need to do lister, pengejag, gjeldsnedbetaling, sammenligning og eiesyke. Unge mennesker går seg gjerne vill i valgmuligheter, forventninger, press fra omgivelser, konstant tilgjengelighet og brutte forhold. Kong Salomo påstår at mangelen på chazown er grunnen.
.
Hva er chazown?
Chazown er hebraisk og betyr noe i retningen av visjon.
Chazown er et bilde av framtiden.
Chazown er åpenbaring
Chazown er også et ord fra Gud
Chazown er i tillegg gudommelig ledelse
Chazown handler rett og slett om å se hva Gud gjør.
Lesere som ikke er inne i bibelsk terminologi får ha meg unnskyldt. Den bibelske definisjonen forholder seg ikke til begrepet visjon uten å gjøre Gud til en sentral del av det. Visjon har selvfølgelig også sekulær anvendelse. En litt for stor visjon er supermotiverende når de rette folkene ser det, tror det og sammen begynner å jobbe mot det.

Å ha chazown
En av mine store helter er Aril Edvardsen. Mye ved ham forble det samme. Den litt for store magen, den herlige barten og det svarte håret gredd fra høyre til venstre. Viktigere enn dette: Aril hadde chazown. Den forandret seg heller ikke. Utvidet seg, ja, men alltid den samme grunntonen. Klimakset var når Aril proklamerte fra lille kvinesdal : "Herfra ska mi teppelegge heile kloden med di goe nyhedan om Jesos." Evangeliet ble senere kringkastet via satelitt. Størst var nedslagsfeltet over den muslimske verden. Aril sa jo : "Mi må nå mosliman". I tillegg førte Arils chazown til at han :
- Grunnla titusenvis av kirker og ga underhold til tusenvis av innfødte misjonærer.
- Ledet et ukjent antall mennesker til tro på Jesus.
- Hadde mer enn 4 millioner mennesker gjennom sitt brevkurs, det nye livet.

Grip chazown.

Chazown handler ikke først og fremst om å lese det, høre det eller forstå det. Det handler mer om å gripe det, tro det og leve det. Chazown leves med lidenskap. Chazown hjelper å meisle ut livskurs. Chazown gir hensikt og verdi. Chazown hjelper å ta valg. Den som griper chazown går ikke vill.

En kirke som har grepet chazown.
Et brasiliansk ordtak sier noe slikt som : Når et menneske drømmer er det bare en drøm. Når flere mennesker drømmer sammen, er det litt mer enn en drøm. Når mange mennesker har den samme drøm, da er ikke lenger en drøm, men virkelighet. Et menneske som har grepet chazown er en drømmer. Flere mennesker som har grepet samme chazown er litt mer enn drømmere. En kirke bygget på samme chazown rocker byen.

Sentrumkirken
Du kan lese Sentrumkirkens drøm:http://www.sentrumkirken.org/7.html
Er du en del av Sentrumkirken? Husk at chazown ikke leses, høres eller forstås. Spør heller :
Er det noe Gud sier her?
Er det et bilde av framtiden jeg kan tro på?
Finnes det her en visjon jeg kan gripe og leve med lidenskap? Som hjelper meg å meisle ut livskurs? Som gir livet hensikt og verdi?
Jeg håper det. Jeg ønsker at livet mitt skal handle om å gi de gode nyhetene om Jesus til en ny generasjon. For meg er dette mer enn et fint slagord. For meg er det chazown.

tirsdag 18. august 2009

Sensommer

Først av alt en takk til alle som har vært med på å skape Sensommer. Å skape noe sammen med så mange herlig mennesker er fest. Lisa er en av dem som har skapt fest. Hun har jobbet knallhardt både i forkant av og under Sensomer. I tillegg er hun en av disse fantastiske menneskene som står på helt til alt rotet er ryddet bort søndag kveld. Hele tiden med et smil. Nydelig!

For de uinnvidde, så er Sensommer en tredagers fest med Sentrumkirken som vert. En fest full av stemning, volum, varme, musikk, atmosfære, preking, mat, folk og en skikkelig dose Jesus og inspirasjon før sommerferien er definitivt over. En fest bra nok til å kunne gjøres igjen flere ganger. Sett av siste helgen sommerferien 2010 allerede nå!

Mange har fått et herlig møter med Gud disse dagene. Avgjørende valg som vil få betydning for evigheten er tatt. Selv er jeg inspirert, utfordret, vitalisert og full av tro på framtiden. Kanskje fordi jeg også fikk et herlig møte med Gud. Gud er virkelig. Vi er skapt for å kjenne Ham. Han er alltid klar for å møte oss. Livet med Gud er stadige oppdagelser. Vi kan ikke leve i dag på det vi oppdaget om Gud for to, fem eller ti år siden.

I går var jeg ute og fisket sammen med Aaron. Han har satt spor denne helgen med sine prekner. Vi fikk fire nesten fisk og hadde det utrolig gøy. Jeg har latt meg imponere. Han er fra Amerika uten å være veldig amerikansk. Hvordan er det mulig?. Han kan spille fotball. Han forstår ironi. Han både forstår og omfavner europeisk kultur. Alt dette er i sannhet unikt. Det er noe annet som gjør mest inntrykk. En ung mann på noen og tyve som har gitt livet sitt for å tjene Gud samme hva det måtte bety. Og som snakker om lederskap og kirke med en innsikt som om han skulle ha tyve års erfaring. Rundt Aaron finnes det gode resultater og mennesker som lykkes. Jeg har lært mye på få dager. Både på møtene og over kaffekoppen etter møtene.

Siden før vi startet Sentrumkirken har jeg drømt om å få være med å bygge kirker som er en magnet på unge mennesker. Full av liv, full av kreativitet, full av lidenskap, full av humor og selvfølgelig full av folk. Hvor unge mennesker blir kjent med Jesus og får uttrykke sin glede over å kjenne Ham. Å se lokalet vårt stappfullt av unge mennesker som deltar i feststemt lovsang og lar seg inspirere av Jesussentrert preking, tyder på at ting er som det skal være. Sensommer har gitt oss et bilde av Sentrumkirkens nære framtid. Det er ikke lenge til dette er normalen. Felles forventning og felles lidenskap pluss handling gjør det meste mulig. Jeg gleder meg til det som ligger foran.

tirsdag 11. august 2009

Takknemlighet

Rask scanning av VG, dagbladet og rogaland avis gir oss innblikk i hva mange nordmenn liker. Ulykker, ting som ikke fungerer, kjendis/misunnelsessladder, klaging, syting, og navlebeskunende selvgodhet. Du finner lite takknemlighet over å være en slags utvalgt verdenselite som lever i en annen virkelighet.

- Verden har global oppvarming, vi får litt varmere somrer, isfri nordøstpassasje og mer penger i kassen.

- Verden opplever finanskrise, vi får mer penger mellom hendene fordi renta går ned.

- Når det er krig i midtøsten får verden høyere oljepriser, vi et oljefond som vokser til himmelen.

Det ser ut til at uansett hva som skjer i verden så klarer vi å få en norsk vri på det som gir oss litt mer. Likevel er det vanskelig å vise takknemlighet. Jeg vil være laks oppover fossen. Jeg er takknemlig!!

Jesus
Først og fremst enormt takknemlig for å kjenne Jesus. Hvis Jesus leser blog vil jeg han skal se min takknemlighet over å være tilgitt, for å ha fått ubetinget kjærlighet, for å ha blitt gitt mening med tilværelsen, for å kjenne en nydelig fred som gir hvilepuls, for helse, over å ha fått det jeg trenger pluss enda mer, for å ha blitt utrustet med fantastiske gaver og talenter og få smake på overnaturlig kraft. Har jeg noe, har jeg fått det!

Vesna
Om Vesna leser min blog, og det gjør hun, vil jeg hun skal se min takknemlighet over å ha en så fantastisk kone. Vil aller helst at takknemligheten skal vise igjen i hverdagen. Takknemlighet over å ha fått en god venn, forståelsesfull partner, entusiastisk medarbeider, overgitt familiebygger og kjærlig elsker. Er i samme åndedrag takknemlig for å ha ei gjennomskjønn datter og tilhøre en i sannhet unik familie.

Kirken
Om noen fra Sentrumkirken leser blog vil jeg gjerne at de skal se min takknemlighet over å tilhøre verdens beste kirke. Det sier jeg ikke for at vi skal måles opp mot andre. Verdens beste kirke er opplevelsen jeg får av å tilhøre en kirkefamilie med så mange herlig mennesker og med en så bra framtid. Så bra at jeg er trygg på at vi vil bli mange mange flere. Å plante, leve, bygge, utvikle, forme, utvide og vokse kirke har fram til nå gitt meg et liv jeg liker å mimre over. Samtidig alltid nye ting å se fram til og strekke seg etter. Det er den beste biten. Er du del av en kirke? Finn fram det som gjør den nydelig, så kommer takknemligheten.

Livet
Jeg er takknemlig for livet. Alle menneskene, alle opplevelsene, all the fun og alle småtingene som tilsammen blir hverdagen. Hvorfor ikke lære seg takknemlighet og entusiasme over disse tingene. Da trenger man ikke helg eller sommerferie for å leve. Så har vi også litt å flyte på når livet gir oss motgang. «Fest er bra, men hverdager er best – for de er det flest av» sitat vismann Lars Tore Jørgensen.

Til slutt må jeg få med takknemlighet over Discovery som sent kveldstid alle hverdager viser Bear Grylls. Spice up my life. Kan du ikke gjøre det, kos deg over noen som gjør det.

Kanskje tenker du at jeg overdriver, idylliserer og glemmer livets harde realiteter. Det gjør jeg sikkert og. Det skal likevel ikke hindre meg i å oppfordre til å skru på takknemligheten. Alle skal ha den innlagt og tilgjengelig. En takknemlighet på on vil påvirke øynene. De blir nydelige. Ser alt det fine. Da kan du ha Louis Armstrong på fullt, blåse i trompeten og synge what a wonderful world.

lørdag 8. august 2009

Jeg elsker sommeren! Noen av mine beste minner er sommerminner.

Sommeren 99 traff jeg Vesna for første gang på en episk misjonstur til Makedonia.

Sommeren 2000 traff jeg Vesna for tredje gang på en ny misjonstur til Makedonia.

Sommeren 2003 traff jeg igjen Vesna. Denne gangen på en slags roadtrip gjennom Øst Europa sammen med Ådne Hovda, Anders Lunde og Lars Tore Jørgensen.

Sommeren 2004 fridde jeg til Vesna under en slags middelhavsbusk/tre ved siden av Makedonias mest romantiske kloster. Samme sommer startet vi Sentrumkirken.

Sommeren 2001 ba vi med hundre estiske ungdommer til frelse i en nedslitt kommunistisk kino/kulturhall. Vi leverte et forrykende transition show stappfullt av musikk, dans og video. Sytti norske ungdommer var i skyene

Sommeren 2002 var jeg med på å døpe mer tretti estiske ungdommer i det baltiske hav. Lokale pastorer var i skyene. Det var forsåvidt jeg og.

Sommeren 2004 var jeg med på et team som ba med polske ungdommer til frelse. Ungdomsarbeidet i den lille samarbeidsmenigheten vår ble nesten tidoblet. Fra to til 20 pluss.

Sommeren 2006 som var en eneste lang strandtur med venner og familie. Tror ikke det regnet hele sommeren.

Sommeren 2008 hadde vi besøk av nesten hele vår makedonske familie. Herlige dager med bading, spising, soling, fisking, sightseeing og fellesskaping.


Høyt på listen for sommeren 2009 er :
Uberkoselig familiecamping sammen med seks familier fra Sentrumkirken på bortgjemt campingplass i Setesdal

Kveldsbading i fossen med Rune, Fredrik, Odd Inge, Stein Oskar og sikkert flere jeg ikke kommer på i farten.

Familieuke med besøk av Vesnas søskenbarn og hennes nye ektemann.

Sentrumkirkestand i langgata under blink. Bøtter med lapper, kilovis med smågodt, morsomme show med Thomi og Dani og ubergod stemning i minst 10 meters omkrets rundt standen. Yes we can!

Tre dagers mandig fjelltur til bortgjemt shangri la dal sammen med Tormod.

Mirjam første skikkelige gåtur over stuegolvet.

Dagstur til Egersund med Vesna og Mirjam.

Fotballkamp mot intro. (seier selvfølgelig)

Godstemnings Sentrumkirkegrilling på Voll og beste gudstjenestebesøk vi har hatt noen sommerferie.

Barndommen min er ganske lik.
Vi dro på familieleirer, menighetscamp, misjonsturer og hytteturer. Alltid sammen med noen. Kjempegøy. Vi kjørte ikke rundt i Norge for å se fjell, men for å besøke venner. Fjellene var bonus. Min barndom er full av sinnsykt gode minner.

Hva er mitt poeng?
Ikke tenk : Aaah endelig sommer og tid for meg til å slappe av. Det er selvfølgelig viktig å slapppe av. Jeg elsker fluktstolen, kaffikoppen, boken og stranden. Men de beste minnene du skaper for deg og din familie, kommer nesten helt sikkert sammen med andre mennesker. Og ofte når du gjør noe for Gud. Grip derfor mulighetene sommeren gir til å være sammen med andre mennesker og til å gjøre noe for Gud. Vi begynner å nærme oss exit sommerferie, men det kommer en ny sommer.

fredag 7. august 2009

Ulv

Starter like godt denne bloggen med å skrive om ulv. Så lenge jeg kan huske har jeg vært fascinert av dette fantastiske dyret. Jeg hevder hardnakket å ha observert ulv "in the wild". Ikke alle kjøper historien. Observasjonen ble nemlig gjort fra et bussvindu. Til mitt forsvar skal det sies at vi kjørte gjennom det villeste området av Transylvania. Den som har hørt om Dracula og Van Helsing forstår at dette er plassen man ser ulv fra bussvinduet

Hvorfor ulv?
Ulven lager musikk! Hør det her : http://www.dinside.no/343654/en-natt-med-graabein.
Dette hylet er på min ti på topp liste over ting jeg ønsker å oppleve før jeg dør. Dyrepark gjelder ikke.

Ulven er sinnsykt smart!
Ulven mangler ekstreme ferdigheter. Når den likevel er fryktet, er det på grunn av sin intelligens og kreativitet. Ravner har skarpt syn og fordelen av å fly. Ulven kjører derfor samarbeid. Ravnene svever over fjellheimen og lager lyd når noe bevege seg. Ved å følge lyden finner ulven dyr som kan jages og drepes. Den er selvfølgelig også smart nok til å gi ravnen sin del.

Ulven jobber i team!
Når ulven skal ta knekken på et bytte så gjør han det ikke alene. Byttet vil enten være for stort, for hurtig eller for utholdende. Derfor jakter ulven i team. Klisjeen sammen er vi sterke ble oppfunnet av ulven.

Ulven legger en plan!
Detaljstudie av ulvejakt viser at et ulvejaktlag plasserer ut poster på strategiske steder. En ulv plukker ut byttet og jager det mot avtalt sted. Her står nye ulver klart til å ta over. Uthvilte ulver jager hele tiden det stakkars dyret videre. Ulven vinner fordi den har planlagt sine moves.

Ulven er sosial!
Den lever sitt liv sammen med andre. Ensomme ulver har ikke valgt å være ensomme. De har av en eller annen grunn blitt jaget ut av gjengen. En trist skjebne.

Ulv – me like