onsdag 30. mars 2011

Balkan i våre hjerter

Juni 1999 sitter jeg på en buss fra Thessaloniki til Skopje og ser ut av vinduet. Nei, jeg ser ikke ulv, men noe annet skjer. Et inception øyeblikk. En tanke blir plantet. Ikke noe dramatisk, bare en enkel tanke: Bli vant til dette landet, for her kommer du tilbake mange, mange ganger. Samme sommeren traff jeg Vesna. En lignende tanke slo meg da. Denne kvinnen vil jeg treffe igjen mange mange ganger.

Begge tankene har slått rot. Jeg er stolt av og takknemlig for min makedonske kone og hennes familie. Jeg er også stolt og takknemlig for Sentrumkirkens engasjement på Balkan. Vi investerer av våre ressurser for å bygge kirker i et hjørne av Europa med en sjokkerende lav prosent evangeliske kristne. Det meste av kirkebyggingen er på pioneerstadiet. Det gjør at vi må skru ned forventningene om kjappe resultater og store tall. Istedet er holdningen investering, tålmodighet og personlig involvering i nøkkelpersoner.

En av de tingene Sentrumkirken gjør er å bygge et ledernettverk på Balkan. Flere år med fokus på ledertrening og lederskapsundervisning er med på å forme en ny generasjon ledere. Nøkkelpersonen vi støtter i Serbia, Rodja Orescanin, er et eksempel, Zoran Spasovski, som vi støtter i Makedonia et annet. Sjekk denne linken for å se hva ledere på Balkan selv sier om hva seminarene har betydd så langt:
Ledertrening på Balkan from sentrumkirken on Vimeo.


Årets pastor og lederkonferanse i Skopje samlet tett oppunder 50 ledere fra Serbia, Montenegro, Kosovo, Makedonia og Hellas. Øystein Gjerme fra Bergenskirken var med som hovedtaler. Hans undervisning ble tatt veldig godt imot. Vi kommer til å jobbe for at denne konferansen skal bli et selvsagt stoppested for kirkeledere på Balkan og være med å forme tenkningen rundt lederskap og kirkebygging i hele regionen. I tillegg er vi med på å tilrettelegge for mindre lokale lederseminarer sammen med våre samarbeidsmenigheter.

Senturmkirken samler vi inn mer enn 100 000 kroner. Med disse pengene støtter vi menighetsplantere i tre store byer, gjør ledertrening/lederundervisning tilgjengelig for et større og større nettverk av ledere og gir støtte til førskolen Little friends. Sistnevnte er et herlig og hjertevarmt prosjekt for fattige barn i verdens største sigøynerghetto Shutka. Rodja Orescanin og Tommie Naumann har de siste årene pionert fram kirker i henholdvis Novi Sad og Thessaloniki. Video med Tommie kan du se her
Tommie Naumann: Misjonær på Balkan from sentrumkirken on Vimeo.
Video med Rodja kan du sjekke ut her Rodja Orescanin: Misjonær i Serbia from sentrumkirken on Vimeo.


Zoran Spasovski har de siste årene vært med på å etablert menigheter i 4 mindre byer og landsbyer. Pengene vi støtter dem med kommer inn på Sentrumkirkens månedlige misjonskollekter og gjennom faste misjonspartnere. Dersom du som leser denne bloggen har lyst å bli en av dem, kan du skrive til Anders Lunde, andlunde@gmail.com.

Jeg er glad for at vårt engasjement er mer enn penger. Vi er engasjert også gjennom mennesker. Framtidsdrømmen er at mange fra kirken skal få besøke kirkene vi investerer i. Ikke bare besøke, men også bidra. I sommer drar et a-lag med ungdommer til Skopje for å assistere kirken der med ungdomsarbeidet. Er ikke tvil om at det kommer til å få store ringvirkninger. Jeg er stolt av arbeidet vi er med på å bygge på Balkan. Alle som bidrar kan absolutt kjenne på det samme.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar