lørdag 22. desember 2012

Julegaver

En undersøkelse gjort for Vårt Land viser en rar trend. Et flertall syns julen er for kommersiell. Samtidig syns et overveldende flertall at jul uten gaver ville vært trist. Mange hiver seg idealistisk på hylekoret om for materialistisk jul, men få gjør noe med det. Hvorfor? Kanskje fordi når vi er ærlige, så syns vi at gavene en viktig del av julekulturen?

Jeg syns det er en vakker tradisjon å gi julegaver til dem som er nær. Å lære seg å gi er viktig. Det er også godt å lære seg å vente. Her er julen genial, særlig for barna. Kjekke gaver, men ikke før på julaften. Det er bare å vente og glede seg. Den som aldri lærer seg å vente, men umiddelbart får det en har lyst på, blir både kravstore og ”sytete”. Hvordan skal slike mennesker takle livet?

Det er også sunt for voksne å lære seg å utsette gleder. Vi trenger ikke kjøpe det vi har lyst på, umiddelbart, bare fordi vi har penger til det. Utsatt  glede er en selvdisiplin som gjør mennesket godt. Det er en av grunnene til at den den åndelige disiplinen faste er bra. Å nekte seg selv noe bra for å fokusere på noe som akkurat da er bedre.

Over til julen. Jeg tror ikke at problemet i vårt samfunn er en kommersiell jul med gaveorgie. Jeg tror problemet er kommersielle liv og kjøpeorgie resten av året. Når julen kommer har vi ingenting å glede oss til, ingenting å vente på. Vi har allerede skaffet oss alt. Ungene har fulle leketøyskasser. Ungdommene har utstyret de trenger til sine interesser. De voksne har fulle klesskap og lagringsrom. Når alt allerede er anskaffet, hva skal vi da gi til jul? Skrap og duppeditter som ingen trenger, eller mer av det man allerede har. Da blir julen kommersiell og vi blir fete på gaver.

Min påstand er at de som har den kjekkeste gavejulen er de som ikke er med på kjøpsorgien resten av året. De kan glede seg, for julen er utsatt glede. Det er dette mange husker fra barndommen. Det går å leve slik også etter at man har blitt voksen. Jeg trenger ikke kjøpe alt som familien trenger, bare fordi pengene er på konto. Kanskje kan det heller bli årets fine julegaver?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar