mandag 21. januar 2013

Nøysomhet, rikdom og sjenerøsitetVil Gud at jeg skal bli rik? Tja.
Kanskje er utgangspunktet for spørsmålet feil. For rikdom i seg selv er kanskje ikke så mye å trakte etter. Paulus skriver til sin lærling Timoteus at de som vil bli rike, faller i fristelser og snarer og gripes av mange slags tåpelige og skadelige begjær. Paulus oppsummerer sin pengeformaning  med å skrive at kjærligheten til penger er roten til alt ondt. Gud vil ikke at vi bruker livet på å jage rikdom.

Er det greit å være rik? Ja, det må det være.
I det lange løp kommer rikdom i fotsporene av å følge Guds prinsipper. Så og høste, spare og investere, forvalte (gjøre sitt beste med det man har), ærlighet i handel og hardt arbeid er prinsipper for livet som på lang sikt sannsynligvis vil føre til rikdom. Kanskje er det derfor rikdom i det gamle testamentet blir regnet som Guds velsignelse over et menneske. Rikdom er en frukt av å leve etter Guds prinsipper, i motsetning til jaget etter rikdom som fører med seg skadelige begjær.

Igjen, vil Gud at jeg skal bli rik? Tja.
Det handler vel kanskje først og fremst om hvor hjertet vårt er? Slik jeg forstår Bibelen vil Gud at vi skal være sjenerøs med det vi har. Være rik på gode gjerninger, gode ord og gaver. Jeg drister meg på en ny definisjon på hva det vil si å være rik. Vår rikdom er det som er til overs når jeg har fylt egne behov. Å ha tidsmessig overskudd til gode gjerninger, følelsesmessig overskudd til å oppmuntre og økonomisk overskudd til å gi. En slik rikdom gjør et sjenerøst menneske som eier lite, rikere enn et egoistisk mennesket som eier mye. Dette er rikdom verdt å jage.

 
Enda en gang, vil Gud at jeg skal være rik?
Ja, om vi bruker denne nye definisjonen på rikdom! Det handler ikke om hvor mye vi har, men hva vi gjør med det vi har. Det er nemlig lett å være sjenerøs med andres penger. Å tenke at med Bill Gates formue ville også jeg vært en sjenerøs filantrop, er latskap. De færreste ender opp med slike formuer. Paulus sin formaning til unge Timoteus handler om der vi er:  Gudsfrykt med nøysomhet er en stor vinning. Har vi mat og klær skal vi nøye oss med det. Det gir oss overskudd og setter oss i  giverposisjon. Vi blir rike. Da kan vi ta til oss Paulus sin formaning til de rike i denne verden: De skal gjøre godt, være rike på gode gjerninger, være gavmilde og dele med andre. Slik samler de seg en skatt som blir en god grunnvoll for fremtiden.

Å leve nøysomt gir overskudd som setter oss i giverposisjon.Vi kan være sjenerøs både mot Gud og mennesker. Det er sann rikdom som ved sunnhet, nøysomhet og Guds hjelp får vokse hele livet. 

1 kommentar:

 1. Hei!
  I det kristne månedsmagasinet Agenda 3:16 har vi det siste halvåret hatt en spalte vi kaller Månedens blogginnlegg, der vi trykker et blogginnlegg, og samtidig har et mini-intervju med bloggeren. Det er tre faste spørsmål hver gang:
  1) Hva ønsker du med bloggen din?
  2) Hvorfor skrev du nettopp dette blogginnlegget?
  3) Hvilken blogg leser du gjerne selv, og hvorfor akkurat denne bloggen?

  Også har vi et bilde av bloggeren. (som de sender oss selv)Kunne du tenke deg å være med på dette? (utfra dette blogginnlegget)

  Vennlig hilsen
  Kristina Hvarnes Andersen, redaktør i Agenda 3:16
  agenda316@normisjon.no

  SvarSlett