søndag 18. juli 2010

Bibelen

Jeg elsker bøker! Bøker er en viktig del av mitt liv. Jeg velger bok framfor TV og heller bok enn film. Ja takk søvnløse netter, lange flyturer og langsomme lørdager. Alt dette innbyr til bøker.
I Hellas så jeg en bokbutikk med et skilt som sa Biblios - bok. Det er Bibelens navn, Boken. Av alle bøker jeg leser, er det en jeg aldri blir lei. Ingen bok har formet mine tanker, verdier og prioriteringer så mye som Bibelen.

Hvorfor skal jeg lese i Bibelen?
For den som tror på Jesus er spørsmålet feil. Det er vanskelig å ha et forhold til Jesus uten å ha et forhold til Bibelen. Spørsmålet er hvordan du leser Bibelen.
Jeg leser Bibelen :

....som Guds Ord
Det er sterke argumenter for at Bibelen er Guds Ord.
Jesus behandlet den jødiske kanon (gamle testamentet) som Guds Ord. Han sier om Mosebøkene og indirekte om hele gamle testamentet : «Hadde dere trodd Moses, hadde dere også trodd meg. For det er meg han har skrevet om. Hvis dere ikke tror hans skrifter, hvordan kan dere da tro mine ord?»
Jesus sier om sine ord: «Himmel og jord skal forgå, men mine ord skal aldri forgå.»


Den nytestamentlige kanon er :
-bøker skrevet av Jesus sine disipler. (Matteus, Johannes evangeliet, 1-2 Peters brev, 1-2-3 Johannes brev, Johannes Åpenbaring)
-en bok skrevet med Peter som kilde. (Markus)
-bøker skrevet av Jesus sine brødre. (Jakobs brev og Judas brev)
-bøker skrevet av Paulus. (Paulus sine brever)
-bøker skrevet med Paulus som kilde. (Lukas evangeliet og Apostlenes gjerninger)
-en bok som har fått samme respekt av urkirken, men som vi ikke vet forfatteren av (hebreerbrevet)

Dette er bøker som referer til Jesu ord og som er grunnlaget den første kirke ble bygget på. Paulus opplevde et unikt kall og skrev sine brever med samme autoritet som Jesus sine disipler. De ble også oppfattet slik av den første kirke.

Hvordan du vil forholde deg til Bibelen er ditt valg. Jeg har gjort mitt! Å lese Bibelen som Guds Ord gjør meg ydmyk. Det jeg leser er sannhet som rager høyere enn mine følelser og meninger. På denne måten gir jeg hele tiden Gud mulighet til å si noe inn i livet mitt.

.... i sammenheng

Å si at noe er Bibelsk uten å få fram hva hele Bibelen sier om emnet er ikke korrekt. Da kan man få Bibelen til å si omtrent hva som helst. Det står blant annet i Bibelen : «Det finnes ingen Gud» Sammenhengen må fram for at det skal gi mening. «Dåren sier i sitt hjerte, det finnes ingen Gud» Dette er et banalt eksempel, men det hjelper oss å forstå at Bibellesning ikke er cut and paste.

....som et speil
Å speile seg i Bibelen er en fantastisk måte å lese på. Hvordan ser livet mitt ut i lys av det jeg leser. For eksempel Paulus sin store utleggelse om kjærlighet i første korinterbrev 13. Hva har det å si for mitt liv? Hvor kan jeg strekke meg?

....som et testament

Bibelen forteller meg hva jeg har. Det er et testament på arven Gud har gitt meg. Jeg elsker å finne løfter og gjør dem til mine. Å se hva man har er alltid bedre enn å bli gjort oppmerksom på det man ikke har. Bibelen er en gullgruve av ting Gud har gitt deg.


Jeg er ikke troende, hvorfor skal jeg lese Bibelen?
Bibelen er historiens mest trykte, mest oversatte, mest siterte, mest solgte og ganske sikkert mest leste boken i historien. Sannsynligvis er den også mest elsket og mest hatet. Den har vært forbudt i mange land og er det noen steder fortsatt. Vårt europeiske sivilisasjon er bygget på Bibelen. Jeg kommer ikke på andre noen annen bok som er like gammel og fortsatt leses.

Dens bøker er skrevet over et tidsrom på hundrevis av år, av mennesker fra 3 forskjellige kontinenter, i alle livets faser, i alt fra ekstrem rikdom til nesten ekstrem fattigdom. Likevel klarer Bibelen å uttale seg samstemt om Gud, mennesker og livet. En slik bok verdt et inngående studium. Mange har også lest Bibelen og kommet fram til samme konklusjon som meg – dette er sannhet! Kos deg med Bibelen i ferien :-)

3 kommentarer:

 1. syns dette va utrolig bra, stå på Per Eivind :)

  SvarSlett
 2. Flott skrevet.
  Jeg liker også bøker. De fleste. Leser mye.
  Bibelen er selvfølgelig blant favorittene. Av mange grunner. De som du allerede har nevnt, men også fordi jeg synes det er så mage gode fortellinger der.
  Flott det du forteller her inne.
  Tonje

  SvarSlett