onsdag 22. september 2010

Hvordan bli voksen?

Vår vestlige kultur opphøyer det unge. Bare ta en tur på gudstjeneste i Sentrumkirken. Det er både ungdommelig og fresht. Reklamefinansierte TV kanaler er også full av det unge og freshe. I statskanalen NRK finner vi heldigvis fortsatt gamle og trauste bautaer som Einar Lunde, Karen Marie Ellefsen og Jahn Otto Johansen. Jeg liker bautaer.

Voksenvegring?
Kanskje skaper alt det unge og freshe vegring mot å bli voksen? Enkelte snakker om å bli voksen og tenker kjedelig. Man vil ha voksenverdens goder, uten forpliktelsene som burde følge. Det kalles for å realisere seg selv. Tiden man gjør det kalles ungdomstiden og noen vil at den skal vare til man er førti.

I korinterbrev 13:11 
Da jeg var barn, talte jeg som et barn, tenkte jeg som et barn, forsto jeg som et barn. Men da jeg ble voksen, la jeg av det barnslige. Hva vil det si å tenke, forstå og tale som en voksen? Når er man voksen?

En enkel definisjon er å si at man er voksen når man klarer seg selv. Det gjør noe med et hvert menneske at pengene går til strøm, husleie, melk og brød istedetfor iphone, bigmac, snop og stereoanlegg. Jeg tar det et hakk videre med to ord som hjelper et menneske å bli voksen: Å plante og forplante - i den rekkefølgen. Det er nok av de som vil forplante, uten å plante. Litt sånn jeg vil ha sex, men ikke forpliktelser som ekteskap og barneoppdragelse. Men de to henger sammen

Hvordan planter man seg voksen?. 
Dette handler om å slå rot. Å ta avgjørelser som gir retning og fører med seg forpliktelser. Voksne mennesker sier: Stol på meg. Kanskje er det derfor å gifte seg er bra for et menneskes modning. Rick Warren twitret nettopp: I can sum up twenty five years of marriage couseling in two words; grow up. Man lover et annet menneske noe, og bruker et liv på å innfri det. Man er plantet. Dette handler heldigvis ikke bare om ekteskap. Man kan plante seg voksen i kirken, på jobb og til en viss grad i hobbyer.


Hvordan forplanter man seg voksen? 
Dette handler om å gi rom for flere. Et menneske som er plantet skaper trygghet, miljø, identitet, tilhørighet og dermed plass for andre. Derfor har ekteskapet i tusenvis av år vært rammen for å få barn i de fleste sivilisasjoner. Å kverke egoisme ved å ta ansvar for andre er voksent. Å bruker sin kunnskap, erfaring, visdom, økonomi og ferdigheter på andre enn seg selv, er å forplante seg voksen. For å være sikker på at ingen misforstår, så handler dette ikke bare om å få egne barn. Det er en innstilling til livet.

Å bli voksen er altså ikke et tall, men å klare seg selv, plante seg selv og så multiplisere seg selv. Jeg anbefaler både familien, kirken, jobben og hobbyen som områder å bli voksen på. Vær gjerne ung og fresh i tillegg :-)
1 kommentar: