søndag 13. september 2009

Bål

Nabohuset brenner.
For ikke veldig lenge siden ble min arbeidsdag i langgata 7 stoppet av at det veltet ut røyk fra vinduet i et nabohus. Da det var klart at det ingen ble skadet, var jeg øyeblikkelig fascinert. Tok meg en «luftetur» ut av kontoret og fikk med brannmennenes innsats fra orkesterplass. Flammer har en forførerende virkning på meg

Bålkrangel.
Jeg elsker å gå på tur. Jeg elsker bål. Disse to lidenskapene er en kilde til stadig uenighet eller krangel light mellom meg og Vesna. Så fort jeg er kommet meg ut i skogen er jeg hylklar for å samle ved, spikke fliser og fyre opp. Når vi pakker til tur vil jeg pakke med meg kaffikjelen og fyrstikker selv til en rundtur på bogafjell. Vesna forstår ikke bål. Hvorfor komme hjem med bållukt i håret. Hvorfor risikere at hele skogen brenner ned. Hvorfor alt dette «stresset» med å fyre et bål når varm kaffi kan tas med i en termos.

Hvorfor vinner jeg bålkrangelen?
Jeg på den andre siden mener at et middels bra bål er mer interessant enn en middels bra film. Et fantastisk bål er kun slått av de virkelig storslåtte filmene. Dersom folk flest og kanskje menn spesielt fyrte et bål i uken, ville den mentale helsen i landet sannsynligvis forbedres drastisk. Problemer løses rundt et bål, store utfordringer blir små rundt et bål, gode samtaler flyter lett rundt et bål, vennskap styrkes rundt et bål og de store spørsmålene om livet, kjærlighet, Gud og evighet er enkle å prate om rundt et bål.

Ild – Jaaaaaaa!
Ild er bra. Den er vakker, varmer, skaper energi og fortærer/renser unna. Noen mennesker har ild i øynene. Den fanatiske ilden som kommer sammen med skylapper, er jeg ikke interresert i. Den attraktive gløden i øynene som gjør noen mennesker svært interessante, trakter jeg etter. Øynene speiler hjertet sies det. Ildfulle øyne, betyr brann i hjertet. Nå kommer den noenlunde gode sammenligningen. Viktigere enn å fyre bål er det å fyre «hjertebålet». Bål ut, bål inne, bål i hjertet...

Fare fare.
Ild må kontrolleres, ild må mates, ild må ha oksygen, ild må ikke slokkes. Ild ut av kontroll er farlig og ild som slokker er verdiløs.
Per Eivinds 5 på topp liste for fyr på bålet:

Det brenner når Bibelen åpnes.
To av Jesus sine etterfølgere er ute på en reise. Jesus går sammen med dem, men de har ikke fått med seg at han er oppstått og forstår ikke hvem det er. De setter seg ned for å spise. Under måltidet begynner Jesus å undervise fra Gamle Testamentet om at Messias måtte dø og stå opp igjen. Da forstår de to hvem som er sammen med dem. Etterpå sier de til hverandre: Kjente vi ikke hvordan det brant i hjertet da han åpnet Skriftene for oss.

Prøv det. Åpne opp Bibelen, lese og legg på bønnen : Jesus «åpne opp Skriften» for meg. Det begynner å brenne i hjertet. Et bål lever ikke på veden fyrt for et år, en måned eller en uke siden. Min Bibel åpnes stadig. I den grad det brenner i hjertet, har det sammenheng med det.

Det brenner når man er nær andre mennesker som brenner.
Jeg liker mennesker med lidenskap. Jeg syns det er viktig å være sammen med mennesker som brenner. Det smitter! Jeg liker kirken. Den er full av mennesker som brenner for det samme. Det er utrolig inspirerende. Når jeg er litt utenfor så kan jeg henge rundt mennesker med fyr på. Mennesker som brenner for andre ting enn meg inspirerer også. De får meg til å tenke på det som jeg syns er viktig. Vil du brenne, møt noen som brenner!

D.H.Å.
Uten oksygen kveles selv det største bål. Det ble sagt om Jesus at han skulle døpe i Den Hellige Ånd og ild. Den Hellige Ånd har blir sammenlignet med mange ting. Det som funker best her er vind. Kontakt med eller et møte med Den Hellige Ånd er oksygen på bålet. Dette kan høres høytflyvende ut, men er høyst reelt og tilgjengelig for enhver som søker. Du får trøkk på bålet når du finner møtepunktene med Den Hellige Ånd.

Det brenner når du ser det store bildet.
To menn gjorde samme oppgaven på en stor arbeidsplass. Når de ble spurt om hva de gjorde svarte den ene: Jeg hugger stein. Den andres svar var det mer fyr i: Jeg bygger en katedral. Når vi forstår hva livet handler om, når hvorforspørsmålene blir besvart og vi ser at mitt lille liv er en del av noe større, da brenner det. Gjør det til en prioritet å se det store bildet. Ta en titt på det igjen og igjen.

Det brenner når du er takknemlig.

Bitterhet og klaging er brannslokkere. Det går utover både en selv og omgivelsene. Takknemlighet er en sikker vinner som forebygger klaging og bitterhet. Å stadig finne grunner for takknemlighet holder fyr på bålet. Det burde ikke være vanskelig. Selv i de verste livssituasjoner er det ting takknemlige øyne kan feste seg på.

Så her er det bare å spikke flis, samle ved og fyre opp...

3 kommentarer:

 1. Bra Per Eivind!!
  Gøy å "høre" deg igjen!!
  Håper alt står bra til der nede.
  Nå fikk jeg lyst til å brenne bål både her og der :o)!!

  SvarSlett
 2. Bål,ild,flamme..det gir mange gode assosiasjoner.

  SvarSlett
 3. Og politiet vet fremdeles ikke hvem som er ildspåsetteren i Sandnes :-)He-he. Gleder meg stort over artiklene dine. Inspirerende og innsiktsfulle. Takk!

  SvarSlett