tirsdag 11. august 2009

Takknemlighet

Rask scanning av VG, dagbladet og rogaland avis gir oss innblikk i hva mange nordmenn liker. Ulykker, ting som ikke fungerer, kjendis/misunnelsessladder, klaging, syting, og navlebeskunende selvgodhet. Du finner lite takknemlighet over å være en slags utvalgt verdenselite som lever i en annen virkelighet.

- Verden har global oppvarming, vi får litt varmere somrer, isfri nordøstpassasje og mer penger i kassen.

- Verden opplever finanskrise, vi får mer penger mellom hendene fordi renta går ned.

- Når det er krig i midtøsten får verden høyere oljepriser, vi et oljefond som vokser til himmelen.

Det ser ut til at uansett hva som skjer i verden så klarer vi å få en norsk vri på det som gir oss litt mer. Likevel er det vanskelig å vise takknemlighet. Jeg vil være laks oppover fossen. Jeg er takknemlig!!

Jesus
Først og fremst enormt takknemlig for å kjenne Jesus. Hvis Jesus leser blog vil jeg han skal se min takknemlighet over å være tilgitt, for å ha fått ubetinget kjærlighet, for å ha blitt gitt mening med tilværelsen, for å kjenne en nydelig fred som gir hvilepuls, for helse, over å ha fått det jeg trenger pluss enda mer, for å ha blitt utrustet med fantastiske gaver og talenter og få smake på overnaturlig kraft. Har jeg noe, har jeg fått det!

Vesna
Om Vesna leser min blog, og det gjør hun, vil jeg hun skal se min takknemlighet over å ha en så fantastisk kone. Vil aller helst at takknemligheten skal vise igjen i hverdagen. Takknemlighet over å ha fått en god venn, forståelsesfull partner, entusiastisk medarbeider, overgitt familiebygger og kjærlig elsker. Er i samme åndedrag takknemlig for å ha ei gjennomskjønn datter og tilhøre en i sannhet unik familie.

Kirken
Om noen fra Sentrumkirken leser blog vil jeg gjerne at de skal se min takknemlighet over å tilhøre verdens beste kirke. Det sier jeg ikke for at vi skal måles opp mot andre. Verdens beste kirke er opplevelsen jeg får av å tilhøre en kirkefamilie med så mange herlig mennesker og med en så bra framtid. Så bra at jeg er trygg på at vi vil bli mange mange flere. Å plante, leve, bygge, utvikle, forme, utvide og vokse kirke har fram til nå gitt meg et liv jeg liker å mimre over. Samtidig alltid nye ting å se fram til og strekke seg etter. Det er den beste biten. Er du del av en kirke? Finn fram det som gjør den nydelig, så kommer takknemligheten.

Livet
Jeg er takknemlig for livet. Alle menneskene, alle opplevelsene, all the fun og alle småtingene som tilsammen blir hverdagen. Hvorfor ikke lære seg takknemlighet og entusiasme over disse tingene. Da trenger man ikke helg eller sommerferie for å leve. Så har vi også litt å flyte på når livet gir oss motgang. «Fest er bra, men hverdager er best – for de er det flest av» sitat vismann Lars Tore Jørgensen.

Til slutt må jeg få med takknemlighet over Discovery som sent kveldstid alle hverdager viser Bear Grylls. Spice up my life. Kan du ikke gjøre det, kos deg over noen som gjør det.

Kanskje tenker du at jeg overdriver, idylliserer og glemmer livets harde realiteter. Det gjør jeg sikkert og. Det skal likevel ikke hindre meg i å oppfordre til å skru på takknemligheten. Alle skal ha den innlagt og tilgjengelig. En takknemlighet på on vil påvirke øynene. De blir nydelige. Ser alt det fine. Da kan du ha Louis Armstrong på fullt, blåse i trompeten og synge what a wonderful world.

4 kommentarer:

 1. Mulig du både overdriver, idylliserer og glemmer livets harde realiteter. Men det må være lov, innimellom. Jeg nikker meg enig i innledningen din, og i avsluttningen om at småtingene blir til hverdager. Tenk så kjedelig livet ville vært om det aldri fantes hverdager? Vi trenger dem. Greie å ha til å puste ut på :)

  SvarSlett
 2. Liker innstillingen din! Og jeg er enig. Selv i hverdagen er det viktig å huske på hvor heldige vi er: Når vi vasker opp etter middagen, for eksempel, kan vi takke for at vi har mat på bordet. Dette er ikke å idyllisere, det er å velge fokus. Ønsket om å fokusere på det gode.

  SvarSlett
 3. da sier jeg bare: "dagene som kom og gikk... ikke visste jeg at DE var selve livet!

  SvarSlett
 4. Utrolig bra!
  Dette er inspirerende lesning! Blir litt sånn positiv psykologi her, noe som er mye av det nye også i fagverdenen! :) Du ser et halvfullt glass istedenfor et halvtomt. Noe som er bra, og du er også bevisst på å være realistisk. Stå på videre! God bless:)

  Takk for at jeg fikk invitasjon til å lese bloggen din. ;)

  SvarSlett